pátek 6. prosince 2013

Fizule

Z první třídy zavolali do ředitelny Alfreda, neboť se soudilo, že je hubený.
Zdravotnice, která školu navštívila a vyznala se v psychologii, zeptala se vlídně: "Fredie, dostáváš dost najíst?"
"To se ví," odvětil Alfredo.
"Tak dobrá. Pověz mi, co míváš k snídani."
"Tortilly a fizule," odpověděl Alfredo.
Zdravotnice kývla lítostivě na ředitele. "A když přijdeš v poledne domů, co dostaneš k obědu?"
"Já domů nechodím."
"Cožpak v poledne nejíš?"
"Jakpak ne. Nosím si s sebou trochu fizulí zabalenejch do tortilly."
V očích zdravotnice se objevilo opravdové zděšení, ovládla se však. "A co jídáš k večeři?"
"Tortilly a fizule."
Zdravotnici opustila veškerá psychologie. "Snad mi tady nebudeš do očí tvrdit, že nejíš nic jiného než kukuřičné placky a fazole?"
Alfredo užasl. "Ježišmarjá," zvolal, "a copa byste ještě chtěla?"
Školní lékař vyslechl v pravý čas hlášení zděšené zdravotnice. Jednoho dne si zajel k Teresininu domu, aby na místě vyšetřil, jak se věci mají. Když procházel dvorkem, všechna ta lezoucí, batolící se a škobrtající havěť vřeštěla v strašlivé symfonii. Doktor stanul v otevřených kuchyňských dveřích. Na vlastní oči uviděl, jak se Vieja přišourala k plotně, ponořila velikou naběračku do hrnce a rozhodila vařené fazole po podlaze. Rámus okamžitě ustal. Všechna lezoucí, batolící se a klopýtající drobotina se pustila do práce mlčky a svědomitě, postupujíc od fazole k fazoli, a zastavovala se, jen aby je zhltla. Vieja znovu usedla, aby využila těch několika okamžiků klidu. Děti horlivě šmejdily pod postelí, pod židlemi i kamny jako štěničky. Lékař se zdržel plné dvě hodiny, protože se v něm probudil vědecký zájem. Když odcházel, vrtěl hlavou.
Potřásal nevěřícně hlavou, ještě když o tom podával zprávu. "Provedl jsem nejdůkladnější prohlídku, jaká je vůbec možná," prohlásil. "Vyšetřil jsem jim zuby, pokožku, krev, kostru, oči, koordinaci. Pánové, ty děti se živí potravou, která obsahuje pomalu účinkující jed, a to od narození. Pánové, věřte mi, jakživ jsem neviděl zdravější děti!" Vzrušení ho přemohlo. "Ti neřádi mrňaví!" křičel. "V životě jsem neviděl takové zuby! C o    j s e m    ž i v , neviděl jsem takové zuby!"


Takovým způsobem vyprávět o obyčejných fazolích, to dokáže jen opravdový Mistr pera. Citát je vzat z knihy Pláň Tortilla, již nenapsal nikdo menší než John Steinbeck.
Ale proč ten citát? Má to být chvála Johna Steinbecka? Chvála pozorovací bystrosti a vypravěčského talentu?
V našem magazínu můžeme chválu pana Steinbecka s klidem vynechat. Ne že by si ji nezasloužil, jen prostě sem na tyto stránky nepatří.
Ale co takhle chvála zdravé stravy? Chvála tradičních jídel typu "hrách a kroupy"? Chvála fazolí?To už vypadá patřičněji. Citovaná knížka se samosebou nezabývá zdravou výživou, ale může být v tomto ohledu přínosná. Jak už to u Steinbeckových děl bývá, jednotlivé epizody (a to se týká i té o Alfredovi a zdravotnících) mají reálný podklad, jejich sepsání inspiroval běžný život.
Teď jde ovšem o fazole. Ony totiž fazole jsou v Pláni Tortilla i ve skutečnosti naprosto úžasné. Pořídili jsme soupis různých jejich "dobrých skutků". Abychom byli spravedliví, přidáváme i výpis jejich prohřešků, ovšem s vysvětlením, jak je možné věc napravit.
Tak tedy, čím nám mohou takové fazole prospívat?
Z moudrých publikací se dozvídáme, že fazole jsou významným zdrojem mnoha cenných látek, které tělo ke svému fungování denně potřebuje. A co víc, mají i léčebné účinky. V praktickém životě to pak vypadá takto:
Když každý den sníte nějakých 100 g vařených fazolí (zhruba jeden hrnek), snížíte si koncentraci škodlivého LDL cholesterolu. Stejné množství fazolí vám pomůže, jestliže vás čas od času "zlobí cukr", protože tahle luštěnina má schopnost stabilizovat množství inzulinu a krevního cukru. A dále:
Fazole podle odborníků regenerují a omlazují buňky, díky obsahu fytoestrogenů pomáhají proti chorobám jater, ledvin a močového měchýře a chrání před vznikem hemoroidů a rakoviny střev, no a také posilují srdce a krevní oběh.


A tady se ve výčtu dobrých účinků fazolí dostáváme zase zpátky na začátek, ke školáku Alfredovi a jeho neuvěřitelně zdravým a pohodovým sourozencům:
Kdybychom ve fazolích provedli cílený chemický rozbor, našli bychom draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, kyselinu listovou, bílkoviny a vitamíny skupiny B a C. To je klasická sestava podstatná pro tu pravou tělesnou pohodu. A je tu obsažen také mangan stopový prvek, který je ve fazolích zastoupen v podstatném množství a který je významný pro růst vlasů a zubů. Spolu s ním účinkuje také přítomný molybden, ten pomáhá pomáhá s tvorbou červených krvinek a podporuje i zabudovávání fluoridu do zubní skloviny.
Aby toho nebylo málo, fazole vám prospějí také v případě, že například máte poněkud "výbušnou" povahu, snižují totiž krevní tlak a pomáhají při podrážděnosti, neklidu a poruchách soustředění způsobených nedostatkem bílkovin. Ideální je, když fazole zkombinujete s některou obilninou (například kukuřicí ;o), pak se totiž jejich dobré účinky ještě znásobí.


Co dodat? Tady je náš tip: Až budete mít chvilku, zkuste se v klidu a pohodě začíst do některé Steinbeckovy knížky, a k tomu si dejte pro chuť třeba třeba tortillu s fizulemi


---------------------
Box:
Sušené fazole je nutné dostatečně namočit, vodu slít a poté nechat stát v nové vodě minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Pak se voda před vařením musí vyměnit, protože se do ní vyluhovala část látek, které způsobují nadýmání.
Pokud uvažujete, že byste fazole zařazovali do svého jídelníčku pravidelně, je tu dobrá zpráva: Při jednom pokusu lidé, kteří dlouhodobě pojídali čtvrt kila fazolí denně, si na nadmutí stěžovali jen prvních 1248 hodin, pak tyto potíže vymizely.
Ještě jste se docela nerozhodli? Přidáme tedy informaci, že existují fermentované fazole, které jsou výživnější a nenadýmají, a kromě toho byla vypěstována nová odrůda fazolí, které nadýmání vůbec nepůsobí, bude se prodávat pod označením Prim Beans.


Žádné komentáře:

Okomentovat