Ve
"větší" kuchyni je dobré mít konvektomat
Tak to alespoň vidí šéfkuchař a
restauratér v jedné osobě, pan Vladimír Kytka z restaurace Kovárna
na gotickém hradě Střekově.
S panem Kytkou jsme si povídali
proto, že patří k vyzrálým, úspěšným podnikatelům v gastronomii. Má
zkušenosti s provozy různých typů, různých kapacit a různého vybavení.
Povídali jsme si s ním
o šikovných mašinkách z profesionálních kuchyní, o takzvaných
KONVEKTOMATECH.
Co to vlastně je, ty oblíbené
konvektomaty? Co všechno umějí? A používáte je vy osobně rád?
Upřímně řečeno, dnes už si vůbec
nedokážu představit, že by nějaký velkokapacitní provoz fungoval bez
konvektomatu.
Vždyť si to vezměte: Můžete
v něm třeba připravovat najednou sto padesát kotlet. Nebo řekněme třicet
kuřat. To je dobré, ne?
Ale konvektomaty se pořád
vyvíjejí, ta technologie se stále zlepšuje, zdokonaluje.
Dnešní konvektomat už nejen peče.
Možná bychom ho mohli přirovnat k jakési velké horkovzdušné troubě. Dá se
v něm péct, ale i vařit a dusit a smažit. A má také funkci
regenerační, to znamená, že v něm uvaříte jídlo, a to tam pak necháte tři
čtyři hodiny "regenerovat": Jídlo vydrží teplé, vláčné. Tohle se dá
naprogramovat.
Chytré konvektomaty umějí také
šetřit elektrickou energií: Jsou už mašinky, do kterých dáte maso večer,
zapnete je na úsporný režim, a při nízkém odběru a slušném výkonu máte ráno
hotovou prvotřídní pečeni. Kuchař už může jen odebrat a zahustit šťávu, a může
se porcovat a podávat.
(Samozřejmě, když budete nepozorní a nastavíte si 240 °C, když má být 170,
tak si celou dávku spálíte úplně stejně, jako kdybyste pekli kdekoli jinde.)
Jak je to se smažením, třeba
takový obalovaný řízek – na ten je potřeba fritéza?
Ne, není potřeba. Konvektomat umí
i tohle. Existují na to speciální technologické postupy.
Budete potřebovat olej v
rozprašovači. Jím vystříkáte teflonový plech, naskládáte obalené řízky, ty opět
"posprejujete", a pak už jen navolíte program, který je na tento typ
smažení určený. V patřičné době konvektomat sám vypne, a výrobce zaručuje,
že při dodržení správného postupu budete mít řízečky přesně takové, jaké být
mají, to znamená prosmažené, na povrchu suché,
křehké, bez přepáleného tuku.
Dole je v konvektomatu samozřejmě
odkapávací nádoba, kam se jímá sražená pára z masa i z oleje.
Pro srovnání, než byste na běžné
pánvi usmažili řekněme 150 řízků, běhlo by minimálně půl druhé hodiny. Takhle
to máte řekněme za 12 minut hotové.
U novějších typů konvektomatů je
umožněno i takzvané sloupkové vaření, a tak můžete v jendom patře vařit,
v druhém dusit a v dalším smažit. Tyto hodně kumulované funkce se
nevyužívají denně, a to z pochopitelného důvodu: Málokdy se podaří, aby se
vám sešly zcela najednou požadavky na tolik a tak rozdílně vařených jídel.
Výborně se ovšem tato funkce využije, když děláte banket či raut.
Je konvektomat drahý?
Samozřejmě, toto jsou
mašinky, které jsou moderní, progresivní, a tedy finančně náročnější.
Hodí se do velkokapacitního
provozu nebo tam, kde majitel ví, že denně prodá řekněme tři sta porcí. Tam se
vyplatí takový přístroj pořídit, protože tato větší investice se
v rozumném horizontu vrátí.
Jak už jsem řekl, konvektomat je
větší investice, a tedy si každý musí sám zodpovědně rozmyslet, jestli ho
skutečně využije.
Existují přístroje skutečně
moderní a velmi výkonné, ty pořídíte za 450 a více tisíc. Nižší střední třídu
můžete mít už za 300.
A pak samozřejmě různě zaplatíte
různou značku. Takové ty luxusnější značky vám zaručují naprostou spolehlivost,
mnohaletou záruku a prvotřídní servis. Při zakoupení přístroje je vám nabídnuto
bezplatné zaškolení: Přijde technik a šéfkuchař a ti zaškolí vás i váš
personál. Tyto přídavné služby jsou moc praktické.
Toto všechno se ovšem týká těch
skutečně velkokapacitních provozů.
Jak byste shrnul hlavní výhody
konvektomatu?
Ušetří energii, ušetří suroviny a
ušetří také jednu až několik pracovních sil. Samozřejmě, ta příprava vám
zůstane: prošpikovat pečeni, svinout rolády a podobně, ale potom ta konečná
fáze, tedy smažení, pečení či dušení ‒ kdybyste to dělali klasickým způsobem, spotřebujete
mnohem víc energie a ještě musí u celého procesu pořád někdo být. Kdežto
tady na té mašince si nastavíte patřičné hodnoty a pak si můžete v klidu
jít za jinou prací. Konvektomat udělá, co má, a pak v pravou chvíli vypne.
Je tedy úsporný, praktický a spolehlivý. Nezabere příliš místa a
ušetří, kde se dá.
A tak můj osobní názor je: Konvektomat je skvělá věc, a pokud máte
větší provoz, kde byste ho využili, rozhodně ho pořiďte. Když vyberete takový,
který je pro vás vhodný, nebudete litovat.