Když
jsme se vydali na procházku po královském městě Znojmě, ještě
jsme netušili, že tu potkáme tolik zajímavostí a že nám tak
dokonale rozproudí fantazii. Ten výlet pro nás byl zajímavý
nejen z hlediska "dovolenkářského" (protože jsme
tu na dovolené), ale také z hlediska profesního, tedy
z pohledu lidí, kteří "pracují v realitách".
Královské město
Znojmo
dostalo roku 1226 titul "královské město" a od té doby
procházelo klasickým vývojem bohatých a podporovaných
královských měst. Díky tomu je dnes skutečnou pokladnicí, pokud
jde o historické památky.
Ne,
tyto památky jsme si neprohlíželi hodnotícím okem znalců
realit. Ty nás prostě zaujaly, okouzlily. Loucký klášter,
přemyslovská rotunda, Jihomoravské muzeum v minoritském
klášteře…
Labyrint:
fascinující a lákavý
Jenže
pak přišel Labyrint. Tedy labyrint
chodeb pod centrem města Znojma. Dozvěděli jsme se, že jsou tu
vybudována dokonce čtyři patra pod sebou a celý labyrint má až
30 kilometrů chodeb! Řadí se tak k největším bludištím
střední Evropy.
Při
návštěvě "Tajemné podzemní expozice" jsme se pak
nechali trochu unést a popustili jsme uzdu fantazii:
Co
kdyby za námi někdo přišel s tím, že chce koupit kus
podzemí? Realita jako realita, ne? A co kdybychom se dokonce
specializovali a začali působit jako výhradní poskytovatelé
podzemních realit? Kam všude bychom se tak dostali? Jaká školení
bychom museli absolvovat, jak bychom se asi dostávali do těch
podzemních chodeb, kterými je "vybaveno" tolik českých
měst? Co by naši zákazníci preferovali ‒
hloubku, nebo zachovalost chodeb? A co kdybychom tam někdy
třeba narazili na kryptu nebo na poklad?
Tak
a podobně jsme snili a rozumovali, ještě když jsme už byli dávno
z labyrintu venku. Kdo ví, třeba se nám jednou podaří to
fantazírování alespoň částečně převést do skutečnosti.
Ve Znojmě se toho děje!
Teď
jsme ovšem na dovolené, a tak se vydáváme za dalšími
atraktivitami města Znojma. Navštívíme Muzeum motorismu v bývalé
vodárně a pak hurá k vodě, čeká nás Výrovická nebo
Vranovská přehrada, a zítra frčíme na Šramlfest čili festival
hudby, divadla a výtvarna.
Jsme
tu přece na dovolené.
I
když ‒
taková "podzemní realita", to není nápad k zahození…
pátek 6. prosince 2013
Fizule
Z první třídy zavolali do ředitelny Alfreda, neboť se
soudilo, že je hubený.
Zdravotnice, která školu navštívila a vyznala se v psychologii, zeptala se vlídně: "Fredie, dostáváš dost najíst?"
"To se ví," odvětil Alfredo.
"Tak dobrá. Pověz mi, co míváš k snídani."
"Tortilly a fizule," odpověděl Alfredo.
Zdravotnice kývla lítostivě na ředitele. "A když přijdeš v poledne domů, co dostaneš k obědu?"
"Já domů nechodím."
"Cožpak v poledne nejíš?"
"Jakpak ne. Nosím si s sebou trochu fizulí zabalenejch do tortilly."
V očích zdravotnice se objevilo opravdové zděšení, ovládla se však. "A co jídáš k večeři?"
"Tortilly a fizule."
Zdravotnici opustila veškerá psychologie. "Snad mi tady nebudeš do očí tvrdit, že nejíš nic jiného než kukuřičné placky a fazole?"
Alfredo užasl. "Ježišmarjá," zvolal, "a copa byste ještě chtěla?"
Školní lékař vyslechl v pravý čas hlášení zděšené zdravotnice. Jednoho dne si zajel k Teresininu domu, aby na místě vyšetřil, jak se věci mají. Když procházel dvorkem, všechna ta lezoucí, batolící se a škobrtající havěť vřeštěla v strašlivé symfonii. Doktor stanul v otevřených kuchyňských dveřích. Na vlastní oči uviděl, jak se Vieja přišourala k plotně, ponořila velikou naběračku do hrnce a rozhodila vařené fazole po podlaze. Rámus okamžitě ustal. Všechna lezoucí, batolící se a klopýtající drobotina se pustila do práce mlčky a svědomitě, postupujíc od fazole k fazoli, a zastavovala se, jen aby je zhltla. Vieja znovu usedla, aby využila těch několika okamžiků klidu. Děti horlivě šmejdily pod postelí, pod židlemi i kamny jako štěničky. Lékař se zdržel plné dvě hodiny, protože se v něm probudil vědecký zájem. Když odcházel, vrtěl hlavou.
Potřásal nevěřícně hlavou, ještě když o tom podával zprávu. "Provedl jsem nejdůkladnější prohlídku, jaká je vůbec možná," prohlásil. "Vyšetřil jsem jim zuby, pokožku, krev, kostru, oči, koordinaci. Pánové, ty děti se živí potravou, která obsahuje pomalu účinkující jed, a to od narození. Pánové, věřte mi, jakživ jsem neviděl zdravější děti!" Vzrušení ho přemohlo. "Ti neřádi mrňaví!" křičel. "V životě jsem neviděl takové zuby! C o j s e m ž i v , neviděl jsem takové zuby!"
Takovým způsobem vyprávět o obyčejných fazolích, to dokáže jen opravdový Mistr pera. Citát je vzat z knihy Pláň Tortilla, již nenapsal nikdo menší než John Steinbeck.
Ale proč ten citát? Má to být chvála Johna Steinbecka? Chvála pozorovací bystrosti a vypravěčského talentu?
V našem magazínu můžeme chválu pana Steinbecka s klidem vynechat. Ne že by si ji nezasloužil, jen prostě sem ‒ na tyto stránky ‒ nepatří.
Ale co takhle chvála zdravé stravy? Chvála tradičních jídel typu "hrách a kroupy"? Chvála fazolí?To už vypadá patřičněji. Citovaná knížka se samosebou nezabývá zdravou výživou, ale může být v tomto ohledu přínosná. Jak už to u Steinbeckových děl bývá, jednotlivé epizody (a to se týká i té o Alfredovi a zdravotnících) mají reálný podklad, jejich sepsání inspiroval běžný život.
Teď jde ovšem o fazole. Ony totiž fazole jsou ‒ v Pláni Tortilla i ve skutečnosti ‒ naprosto úžasné. Pořídili jsme soupis různých jejich "dobrých skutků". Abychom byli spravedliví, přidáváme i výpis jejich prohřešků, ovšem s vysvětlením, jak je možné věc napravit.
Tak tedy, čím nám mohou takové fazole prospívat?
Z moudrých publikací se dozvídáme, že fazole jsou významným zdrojem mnoha cenných látek, které tělo ke svému fungování denně potřebuje. A co víc, mají i léčebné účinky. V praktickém životě to pak vypadá takto:
Když každý den sníte nějakých 100 g vařených fazolí (zhruba jeden hrnek), snížíte si koncentraci škodlivého LDL cholesterolu. Stejné množství fazolí vám pomůže, jestliže vás čas od času "zlobí cukr", protože tahle luštěnina má schopnost stabilizovat množství inzulinu a krevního cukru. A dále:
Fazole podle odborníků regenerují a omlazují buňky, díky obsahu fytoestrogenů pomáhají proti chorobám jater, ledvin a močového měchýře a chrání před vznikem hemoroidů a rakoviny střev, no a také posilují srdce a krevní oběh.
A tady se ve výčtu dobrých účinků fazolí dostáváme zase zpátky na začátek, ke školáku Alfredovi a jeho neuvěřitelně zdravým a pohodovým sourozencům:
Kdybychom ve fazolích provedli cílený chemický rozbor, našli bychom draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, kyselinu listovou, bílkoviny a vitamíny skupiny B a C. To je klasická sestava podstatná pro tu pravou tělesnou pohodu. A je tu obsažen také mangan ‒ stopový prvek, který je ve fazolích zastoupen v podstatném množství a který je významný pro růst vlasů a zubů. Spolu s ním účinkuje také přítomný molybden, ten pomáhá pomáhá s tvorbou červených krvinek a podporuje i zabudovávání fluoridu do zubní skloviny.
Aby toho nebylo málo, fazole vám prospějí také v případě, že například máte poněkud "výbušnou" povahu, snižují totiž krevní tlak a pomáhají při podrážděnosti, neklidu a poruchách soustředění způsobených nedostatkem bílkovin. Ideální je, když fazole zkombinujete s některou obilninou (například kukuřicí ;o), pak se totiž jejich dobré účinky ještě znásobí.
Co dodat? Tady je náš tip: Až budete mít chvilku, zkuste se v klidu a pohodě začíst do některé Steinbeckovy knížky, a k tomu si dejte pro chuť třeba ‒ třeba tortillu s fizulemi…
---------------------
Box:
Sušené fazole je nutné dostatečně namočit, vodu slít a poté nechat stát v nové vodě minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Pak se voda před vařením musí vyměnit, protože se do ní vyluhovala část látek, které způsobují nadýmání.
Pokud uvažujete, že byste fazole zařazovali do svého jídelníčku pravidelně, je tu dobrá zpráva: Při jednom pokusu lidé, kteří dlouhodobě pojídali čtvrt kila fazolí denně, si na nadmutí stěžovali jen prvních 12‒48 hodin, pak tyto potíže vymizely.
Ještě jste se docela nerozhodli? Přidáme tedy informaci, že existují fermentované fazole, které jsou výživnější a nenadýmají, a kromě toho byla vypěstována nová odrůda fazolí, které nadýmání vůbec nepůsobí, bude se prodávat pod označením Prim Beans.
Zdravotnice, která školu navštívila a vyznala se v psychologii, zeptala se vlídně: "Fredie, dostáváš dost najíst?"
"To se ví," odvětil Alfredo.
"Tak dobrá. Pověz mi, co míváš k snídani."
"Tortilly a fizule," odpověděl Alfredo.
Zdravotnice kývla lítostivě na ředitele. "A když přijdeš v poledne domů, co dostaneš k obědu?"
"Já domů nechodím."
"Cožpak v poledne nejíš?"
"Jakpak ne. Nosím si s sebou trochu fizulí zabalenejch do tortilly."
V očích zdravotnice se objevilo opravdové zděšení, ovládla se však. "A co jídáš k večeři?"
"Tortilly a fizule."
Zdravotnici opustila veškerá psychologie. "Snad mi tady nebudeš do očí tvrdit, že nejíš nic jiného než kukuřičné placky a fazole?"
Alfredo užasl. "Ježišmarjá," zvolal, "a copa byste ještě chtěla?"
Školní lékař vyslechl v pravý čas hlášení zděšené zdravotnice. Jednoho dne si zajel k Teresininu domu, aby na místě vyšetřil, jak se věci mají. Když procházel dvorkem, všechna ta lezoucí, batolící se a škobrtající havěť vřeštěla v strašlivé symfonii. Doktor stanul v otevřených kuchyňských dveřích. Na vlastní oči uviděl, jak se Vieja přišourala k plotně, ponořila velikou naběračku do hrnce a rozhodila vařené fazole po podlaze. Rámus okamžitě ustal. Všechna lezoucí, batolící se a klopýtající drobotina se pustila do práce mlčky a svědomitě, postupujíc od fazole k fazoli, a zastavovala se, jen aby je zhltla. Vieja znovu usedla, aby využila těch několika okamžiků klidu. Děti horlivě šmejdily pod postelí, pod židlemi i kamny jako štěničky. Lékař se zdržel plné dvě hodiny, protože se v něm probudil vědecký zájem. Když odcházel, vrtěl hlavou.
Potřásal nevěřícně hlavou, ještě když o tom podával zprávu. "Provedl jsem nejdůkladnější prohlídku, jaká je vůbec možná," prohlásil. "Vyšetřil jsem jim zuby, pokožku, krev, kostru, oči, koordinaci. Pánové, ty děti se živí potravou, která obsahuje pomalu účinkující jed, a to od narození. Pánové, věřte mi, jakživ jsem neviděl zdravější děti!" Vzrušení ho přemohlo. "Ti neřádi mrňaví!" křičel. "V životě jsem neviděl takové zuby! C o j s e m ž i v , neviděl jsem takové zuby!"
Takovým způsobem vyprávět o obyčejných fazolích, to dokáže jen opravdový Mistr pera. Citát je vzat z knihy Pláň Tortilla, již nenapsal nikdo menší než John Steinbeck.
Ale proč ten citát? Má to být chvála Johna Steinbecka? Chvála pozorovací bystrosti a vypravěčského talentu?
V našem magazínu můžeme chválu pana Steinbecka s klidem vynechat. Ne že by si ji nezasloužil, jen prostě sem ‒ na tyto stránky ‒ nepatří.
Ale co takhle chvála zdravé stravy? Chvála tradičních jídel typu "hrách a kroupy"? Chvála fazolí?To už vypadá patřičněji. Citovaná knížka se samosebou nezabývá zdravou výživou, ale může být v tomto ohledu přínosná. Jak už to u Steinbeckových děl bývá, jednotlivé epizody (a to se týká i té o Alfredovi a zdravotnících) mají reálný podklad, jejich sepsání inspiroval běžný život.
Teď jde ovšem o fazole. Ony totiž fazole jsou ‒ v Pláni Tortilla i ve skutečnosti ‒ naprosto úžasné. Pořídili jsme soupis různých jejich "dobrých skutků". Abychom byli spravedliví, přidáváme i výpis jejich prohřešků, ovšem s vysvětlením, jak je možné věc napravit.
Tak tedy, čím nám mohou takové fazole prospívat?
Z moudrých publikací se dozvídáme, že fazole jsou významným zdrojem mnoha cenných látek, které tělo ke svému fungování denně potřebuje. A co víc, mají i léčebné účinky. V praktickém životě to pak vypadá takto:
Když každý den sníte nějakých 100 g vařených fazolí (zhruba jeden hrnek), snížíte si koncentraci škodlivého LDL cholesterolu. Stejné množství fazolí vám pomůže, jestliže vás čas od času "zlobí cukr", protože tahle luštěnina má schopnost stabilizovat množství inzulinu a krevního cukru. A dále:
Fazole podle odborníků regenerují a omlazují buňky, díky obsahu fytoestrogenů pomáhají proti chorobám jater, ledvin a močového měchýře a chrání před vznikem hemoroidů a rakoviny střev, no a také posilují srdce a krevní oběh.
A tady se ve výčtu dobrých účinků fazolí dostáváme zase zpátky na začátek, ke školáku Alfredovi a jeho neuvěřitelně zdravým a pohodovým sourozencům:
Kdybychom ve fazolích provedli cílený chemický rozbor, našli bychom draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, kyselinu listovou, bílkoviny a vitamíny skupiny B a C. To je klasická sestava podstatná pro tu pravou tělesnou pohodu. A je tu obsažen také mangan ‒ stopový prvek, který je ve fazolích zastoupen v podstatném množství a který je významný pro růst vlasů a zubů. Spolu s ním účinkuje také přítomný molybden, ten pomáhá pomáhá s tvorbou červených krvinek a podporuje i zabudovávání fluoridu do zubní skloviny.
Aby toho nebylo málo, fazole vám prospějí také v případě, že například máte poněkud "výbušnou" povahu, snižují totiž krevní tlak a pomáhají při podrážděnosti, neklidu a poruchách soustředění způsobených nedostatkem bílkovin. Ideální je, když fazole zkombinujete s některou obilninou (například kukuřicí ;o), pak se totiž jejich dobré účinky ještě znásobí.
Co dodat? Tady je náš tip: Až budete mít chvilku, zkuste se v klidu a pohodě začíst do některé Steinbeckovy knížky, a k tomu si dejte pro chuť třeba ‒ třeba tortillu s fizulemi…
---------------------
Box:
Sušené fazole je nutné dostatečně namočit, vodu slít a poté nechat stát v nové vodě minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Pak se voda před vařením musí vyměnit, protože se do ní vyluhovala část látek, které způsobují nadýmání.
Pokud uvažujete, že byste fazole zařazovali do svého jídelníčku pravidelně, je tu dobrá zpráva: Při jednom pokusu lidé, kteří dlouhodobě pojídali čtvrt kila fazolí denně, si na nadmutí stěžovali jen prvních 12‒48 hodin, pak tyto potíže vymizely.
Ještě jste se docela nerozhodli? Přidáme tedy informaci, že existují fermentované fazole, které jsou výživnější a nenadýmají, a kromě toho byla vypěstována nová odrůda fazolí, které nadýmání vůbec nepůsobí, bude se prodávat pod označením Prim Beans.
moje nejoblíbenější textíky
http://www.managerka.cz/telefonni-usmev/
Search | Managerka.cz
Méně to stojí, lépe to funguje | Zelené zprávy
Musilová | Mlsáníčko.cz
Fascinující Mariková - Článek - Cestování
Ruská lázeň, nebo finská sauna - co si vyberete? - Článek - Cestování
Ve stopách Vinnetouových | Managerka.cz
tvoříme s dětmi | Blog Domelie
Posloucháš mě vůbec?! | Blog Domelie
Kaviár a husí kůže « Restaurace a gastro magazín
Domácí šneci « Restaurace a gastro magazín
Elektrické výukové hry, které budou děti milovat...
Moje nej- překlady
Ráj na dotek - Inna Václavová | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
Před přídí oceán – Knihkupectví Neoluxor
GIGANTI RUSKÉHO VÝCHODU
TAWALI-VELKOLEPÉ DOBRODRUŽSTVÍ
Štěňátko Vinci na cestě kolem světa | Dumknihy.cz – knihy po všech stránkách
Očkování v otázkách a odpovědích pro přemýšlející rodiče | Alza.cz
www.slovartprint.sk/wp-content/uploads/2012/05/kat2012CZ.pdf
Před přídí oceán – Knihkupectví Neoluxor
GIGANTI RUSKÉHO VÝCHODU
TAWALI-VELKOLEPÉ DOBRODRUŽSTVÍ
Štěňátko Vinci na cestě kolem světa | Dumknihy.cz – knihy po všech stránkách
Očkování v otázkách a odpovědích pro přemýšlející rodiče | Alza.cz
www.slovartprint.sk/wp-content/uploads/2012/05/kat2012CZ.pdf